Workflow

az Indecs rendszerben

+

Az Indecs funkciói és a folyamatok

Az Indecs fejlesztése során a sok-sok funkciót már a kezdetektől igyekeztünk folyamatokba szervezni, amire jó példa a kifizetési kérelmek kezelése.

Ügyfeleink régi igénye, hogy aktívan részt vehessenek a folyamatok kialakításában és saját kezűleg formálhassák a szabályokat. Válaszul, 2023-ban elindítottunk egy nagyszabású fejlesztést, hogy ezt lehetővé tegyük.

Mostantól ügyfeleink is részt vehetnek a folyamatok kialakításában, saját szabályaik szerint.

BPMN2

Az idők folyamán számos különböző folyamatvezérlő megoldás jelent meg, mindegyik más-más megközelítéssel reagált erre a problémára. Az útkeresés 2011-ben viszonylagos nyugvópontra jutott, amikor is megszületett az iparági standard, a BPMN2. Ez az a formátum, ez az a módszertan, amelyet az üzleti felhasználók és az informatikusok közös nyelvként beszélnek, és amely lehetővé teszi, hogy az üzleti folyamatokat közvetlenül végrehajthassák az informatikai rendszerek.

A tervezőeszköz és a workflow motor

Manapság számos BPMN2-kompatibilis grafikus folyamattervező alkalmazás és workflow engine létezik, amelyek a BPMN2 formátumban leírt folyamatokat képesek végrehajtani. Csapatunk számos lehetőség közül a Camunda Modeler és a Camunda Workflow Engine mellett döntött, hiszen ezek kiforrott, stabil megoldásoknak bizonyultak.

Miből áll egy üzleti folyamat?

Nagyon leegyszerűsítve:

 • Gép által elvégzett feladatok
 • Felhasználó számára kiírt feladatok
 • Adatminőségi ellenőrzések
 • Változók az üzleti rendszerből
 • Elágazások, döntések a változók alapján

Ezen alapvető elemek mellett számos innovatív ötlet és megoldás támogatja a folyamatmodellezésben dolgozó üzleti elemzőket. Most már csak az a kérdés, hogy mindez hogyan működik a gyakorlatban?

/

Az Indecs és Camunda integrációja

A folyamatok végrehajtásakor arra számítanánk, hogy a workflow engine közvetlenül futtat programokat és hív meg szolgáltatásokat. Tapasztalataink szerint ez azonban túlzottan szoros integráció, amely nehezen követhető és hibáinak felderítése bonyolult. Ezért szakembereink az „external task model” mellett döntöttek. Ebben a modellben a workflow engine nem közvetlenül hajtja végre az Indecs funkciókat, hanem egy feladatlistán keresztül kezdeményezi azokat, amelyek lehetnek gépi vagy emberi beavatkozást igénylő műveletek.

Az Indecs biztosítja a folyamatokhoz szükséges adatokat, például tartozás összege, kötelezett életkora, utolsó sikeres hívás dátuma, vagy ingatlanfedezet megléte. Ezek a változók futási időben hozhatók létre SQL kifejezések alapján, így a paraméterek bonyolultságára vonatkozóan nincsenek korlátozások.

U

Folyamatos minőségellenőrzés

Abban az esetben, amikor az ügyintézőnek kell döntenie arról, hogy merre folytatódjon a folyamat végrehajtása, az Indecs előzetesen ellenőrzi, hogy a választott útvonalhoz minden szükséges adat létezik és helyes-e. Ezek hiányában nem engedélyezi a továbblépést. Ezek a feltételrendszerek futási időben is módosíthatók, bővíthetők. Az ellenőrzések eredményeképpen a folyamatkezelés egyben az adatvagyon minőségének állandó javulását is elhozza.

Workflow Monitoring

Bár a Camunda Engine biztosít egy hasznos funkciót, a Cockpit-et, amely lehetővé teszi a futó folyamatok monitorozását, a mi fejlesztésünk, az Indecs Workflow Monitor lényegesen tovább viszi ezt a koncepciót. Miközben a Cockpit általános betekintést nyújt a folyamatok aktuális állapotába, az Indecs Workflow Monitor részletes, átlátható és valós idejű információkat szolgáltat minden feladatkosárról, minden ügyintéző vagy munkát végző modul terheléséről. Ez a megoldás különösen értékes lehet, ha pontos és azonnali áttekintésre van szükség a munkafolyamatok dinamikájáról.

Hogyan vágjunk bele?

Első üzleti folyamat automatizálása lépésről lépésre:

 • Folyamat kiválasztása
 • Teljes folyamat megtervezése szakértőink segítségével a Camunda Modelerben
 • Felhasználói és gépi feladattípusok egyedi beállítása
 • Változók, minőségi ellenőrzések konfigurálása
 • Folyamatdefiníció tesztelése
 • Folyamat élesítése

Üzleti elemzőink mind az informatikai, mind az üzleti aspektusait ismerik a vállalati folyamatkezelésnek, és adott esetben javaslatokat tesznek majd a pontos, konkrét megvalósításra, hogy valóban optimálisan működjön majd.

Mit is nyerünk ezzel?

 • A rendszer biztosítja a folyamatos, hatékony vezetői felügyeletet a folyamatokon, ami korábban jelentős munkaterhet jelentett a menedzsereknek.
 • A Camunda Engine valós időben figyeli és azonnal kiosztja a következő feladatokat.
 • Nincs „elalvó” folyamat, elfelejtett vagy elévült ügy: kevesebb a hibalehetőség.
 • Adatminőségi kontrollokat építhetünk a folyamat bármelyik csomópontjába: az adatvagyon minősége egyre jobb lesz.
 • A folyamatok bármikor módosíthatók az ügyfél által, ha ezt a megváltozott üzleti környezet szükségessé teszi.
 • Bármikor új folyamatmodellek építhetők a később megjelenő, ma még előre nem látott igények szerint.

Külső rendszerek illesztése

A Camunda Engine képes nemcsak az Indecs rendszer, hanem más üzleti szoftverek funkcionalitásait is aktiválni, megfelelő JDBC vagy REST API interfészekkel. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy hatékonyabban szinkronizálják és felügyeljék vállalati folyamataikat. Tanácsadóink és fejlesztőink készen állnak ezeknek az integrációknak a megtervezésére és kivitelezésére.