Egységes lesz a követelések piaca az EU-ban

Szerző: | 2023.szept.17

Az Európai Unióban az áruk és szolgáltatások szabad áramlásából eddig kimaradtak a követelések, de eljött az idő, amikor itt is egységessé válik a piac.

Az EU 2021/2167 direktíva értelmében – amelyet minden tagállamnak még idén be kell építenie a jogrendszerébe – a hitelezésből eredő követeléseket többé-kevésbé szabadon lehet adni-venni, de a kezelésükre szigorú szabályozás lesz érvényes. A nem fizetett, felmondott banki hiteleket ezután tehát akár másik országban honos vállalat, magánszemély is megvásárolhatja. Új fogalomként belép a „hitelgondozó”, aki megfelelő felkészültséggel, megfelelő tudással és jogosítványokkal érvényesíti a követelést. Ez természetesen nem jelenti rögtön végrehajtók bevonását a folyamatba, továbbra is lehetséges a jogi eljáráson kívüli megegyezés, a közös megoldáskeresés az adóssal.

A követelés tulajdonosa és a követelés kezelője tehát a szabályozás szerint világosan elválik (elválhat) majd egymástól, ami a tisztességes piaci szereplők számára megnyugtató, pozitív üzenet.

További részleteket a Portfolión olvashat:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230904/valtozas-jon-a-koveteleskezeles-szabalyozasaban-meg-a-hitelezes-kockazati-felara-is-csokkenhet-636967