Fizetési meghagyásos eljárás – változások 2023 őszén

Szerző: | 2023.nov.15

2023. október 1-jétől több fontos változás életbe lépett a fizetési meghagyásos eljárásokat illetően. A következőkben ezekről fogunk tájékoztatást adni, valamint megoldást kínálni a változásokhoz való leghatékonyabb alkalmazkodáshoz.

A lejárt követelések összeghatárait tekintve az alábbi három kategória kerül mostantól megkülönböztetésre:

  • 3 millió forint alatt: a követelés fizetési meghagyásos eljárás során érvényesíthető,
  • 3 és 30 millió forint között: fizetési meghagyásos és bírósági eljárás során is lehet érvényesíteni a követelést,
  • 30 millió forint felett: kizárólag bírósági eljárás során érvényesíthető a követtelés.

Ezentúl a jogszabályok azt is kimondják, hogy a fizetési meghagyást kezdeményező félnek meg kell adnia a kötelezett jogi személy vagy egyéni vállalkozó adószámát is.

Az egyik legfontosabb változás pedig az, hogy az elektronikus ügyintézésre kötelezettek számára mostantól teljes mértékben elektronikusan fog zajlani a fizetési meghagyási eljárás. Ennek értelmében a kötelezettek a cégkapuhoz tartozó tárhelyükre kapják az összes eljáráshoz kapcsolódó dokumentumot. Az eljárást tovább gyorsítja, hogy szabályosan benyújtott kérelem esetén a közjegyzők három munkanapon belül ki is bocsátják a fizetési meghagyást. A Késmárki Szoftverfejlesztő Kft. kintlévőség-kezelő rendszere, az INDECS ebben is segítséget tud nyújtani, hiszen az elektronikus kérelmeket akár manuálisan, akár tömegesen, nagy darabszámban, a MOKK által elvárt módon is létre tudja hozni. A létrehozott fizetési meghagyásokat a rendszeren belül elektronikusan alá lehet írni, majd ezt követően xml formátumban kiexportálhatóak az alkalmazásból, és egyedileg, vagy tömörített állományként benyújthatóak a MOKK rendszerében.

Szintén lényeges a folyamatban, hogy a kötelezett 15 napon belül ellentmondással élhet a fizetési meghagyással szemben a kapott ügyszámra hivatkozva, az érintett közjegyzőnek címezve a levelet, még a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése előtt, és ez alól az sem kivétel, ha a kötelezett nem tölti le a beérkezett dokumentumot a tárhelyéről, hiszen kétszeri figyelmeztetést követően az 5. munkanapon kézbesítettnek minősül a fizetési meghagyás. A jogerőre emelkedést követően, az eljárások hatékony nyomon követésére szintén ajánljuk az INDECS szoftvert, mely biztosítja a MOKK rendszerben keletkező, az eljárások szempontjából lényeges információk, és dokumentumok tömeges feldolgozását, és a megfelelő követeléshez rendelését az alkalmazásban.

Ezeket a híreket, cikkeket ajánljuk a témában:

https://168.hu/penz/nem-lehet-csak-ugy-behajtani-mokk-behajtas-fizetesi-meghagyas-felszolitas-tartozas-adossag-267515
https://mokk.hu/a-fizetesi-meghagyasos-eljaras-fmh/