Hogyan segítheti az AI a követeléskezelést?

Szerző: | 2023.okt.19

A követeléskezelés digitalizációja évtizedek óta megállíthatatlanul és egyre gyorsabb ütemben zajlik, amelynek pozitív hatásait már számos bank, biztosító és behajtással foglalkozó vállalat érzékelhette. Ennek a folyamatnak a következő lépése lehet a mesterséges intelligencia (AI) minél hatékonyabb alkalmazása a behajtási eljárások során.

A pénzügyi szektorban már megfigyelhető az AI egyre szélesebb körű alkalmazása, mi sem mutatja ezt jobban, hogy nemrégiben az Amerikai Egyesült Államok fogyasztóvédelemért felelős szervének is határozott állásfoglalást volt szükséges tennie amellett, hogy a jogalkotásában is kiemelt figyelmet kap az, hogy az AI által elbírált hitelek esetén is kötelező az elutasító válaszhoz mellékelt részletes indoklás – ezzel elkerülve az esetleges diszkriminációt.

A pénzügyi szektoron belül azért is foglal el a követeléskezelés speciális pozíciót, mert egy meglehetősen érzékeny területről van szó, így a benne résztvevők számára kiemelten fontos a megfelelő eszközök és módszerek kiválasztása.

A követeléskezelésről el lehet általánosságban mondani, hogy a pénzügyi szektor többi részéhez képest enyhén lemaradásban van az új technológiákat illetően, így itt gyakran előfordul, hogy egy-egy elavult behajtási gyakorlat még mindig használatban van. Éppen ezért a mesterséges intelligencia becsatornázása nagyban elősegítheti az erőforrások hatékony elosztását, valamint általánosan a behajtási sikeresség növekedését.

Ezt többek között a rendelkezésre álló adathalmaz hatékonyabb felhasználásával lehet elérni, amely által a behajtást végző szakemberek munkáját pontosabb előrejelzésekkel, statisztikákkal és stratégiai javaslatokkal tudja segíteni az AI. Ezen felül szintén kritikus terület a kommunikáció kérdése. A hatékony behajtáshoz nagyban hozzájárul az ügyfelek viselkedési mintázatainak feltérképezése is, hiszen máshogy érdemes kommunikálni egy tipikusan halogató típusú személlyel, mint egy feledékennyel vagy éppen egy olyannal, aki egyáltalán nem óhajt fizetni. A mesterséges intelligencia használata abban is tudja segíteni a behajtást, hogy az említett mintázatokat felismeri és annak megfelelően tesz javaslatot a kommunikációs stratégiára. A felsorolt lehetőségek és az azokból származó előnyök listája nem teljes, az AI alkalmazásának szinte csak a képzelet szab határt.

Nem véletlen tehát, hogy cégünk is nagy hangsúlyt fektet a legújabb technológiai megoldások – többek között a mesterséges intelligencia – biztonságos integrációjára, hogy ezzel is növelni tudjuk ügyfeleink behajtási tevékenységének hatékonyságát.

Ezeket a híreket, cikkeket ajánljuk a témában:

https://www.investopedia.com/denied-credit-by-an-ai-you-re-owed-a-full-explanation-regulator-says-7971795

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230601/hogyan-transzformalja-a-bankszektort-az-ai-forradalom-es-a-digitalizacio-618748

https://www.receeve.com/blog/artificial-intelligence-is-driving-the-future-of-debt-collection

https://www.receeve.com/blog/future-debt-management-ai-transforming-collections